Som a Brikama Town, la tercera ciutat més gran de Gàmbia, al continent africà. Als seus carrers no sorprèn trobar samarretes del Barça. No es fa difícil que els més petits, quan et demanen pel teu nom, l’associïn als jugadors del club blaugrana. Pronuncien a la perfecció, en català correcte, noms com Xavi, Carles o Jordi. El que ja no és tan comú es trobar-te algú que parli perfectament la nostra llengua i a més vesteixi una samarreta de la via catalana. És en Malang Sambou Manneh, gambià per part de mare i de pare senegalès. Casat amb una catalana. El president de la penya oficial del Barça, amb el número 1489, Sambou’s Barça Fans Club.
Amb ell hem parlat d’aquesta penya africana, singular. Pel fet que un catalano-africà o “ciutadà del món”, transmet als seus compatriotes que “el Barça és més que un club”. I de com, la llunyana similitud entre Catalunya i la regió de Casamance (sud del Senegal), que fa anys va reclamar la seva independència, li fa més fàcil l’explicació. Aquest és només un exemple de l’entrevista que hem mantingut amb ell Malang Sambou Manneh
Què significa el Barça per Gàmbia?
Un món culé. Des de fa molts anys som seguidors del Barça i aquí tenim la primera penya blaugrana, la Sambou’s Barça Fans Club, fundada el 2.001.
I com s’arriba a fundar una penya blaugrana a Gàmbia?
Doncs, mira, de ben petit, els meus ídols eren Maradona, Cruyff i aquest és el principal motiu del meu barcelonisme. A més a més, el meu pare tenia un soci de negocis català. Un culé a mort que em va convèncer encara més.
Quants socis té la penya?
Actualment estem per sobre dels 200. L’actualització del cens que ha fet el Barça ens ha complicat una mica la situació, ja que es necessita acreditar-se amb el carnet d’identitat i hi ha molta gent que no en té. Estem limitats a tenir només socis oficials, però arribem a més de mil.
Teniu diàleg directe amb el Barça?
Sí, som penya oficial, amb credencial 1489. Jo en sóc el president i tenim un local aquí a Brikama. Amb 4 pantalles de televisió per veure els partits. Però, fem pagar 10 dalasys (la moneda oficial a Gàmbia), que equival a uns 20 cèntims d’euro.
I perquè feu pagar?
Perquè la televisió és de pagament, el local de lloguer, cal pagar l’electricitat… Bàsicament pel mateniment i, també, que no sigui gratuït. Així, si la tele s’espatlla, la podem reparar. No rebem cap subvenció.
I perquè tira tant el Barça i no el Madrid? Hi ha rivalitat?
I tant, hi ha molta rivalitat. Al local entra tothom, també els del Madrid. L’últim clàssic va ser, gairebé, un 40-60 a favor del Barça. El local bullia. Actualment, el Barça té més gent coneguda com Messi, Neymar, Iniesta, Xavi i la gent, aquí, segueix més els cracks.
El Barça uneix els gambians? Teniu un sentiment de pertànyer a alguna cosa més, pel fet de ser del Barça?
Sí, nosaltres aprofitem la penya per fer reunions que ens ajudin a transmetre missatges. Hem fet cursos d’interculturalitat, en què parlem d’Europa. Com viuen els emigrants senegalesos i gambians que s’hi han desplaçat. I aprofitem els partits del Barça, perquè aleshores ve tothom.
En canvi, quan convoques a la gent, només a la reunió, és difícil que vinguin.
I els partits del Barça, s’entenen com un gran esdeveniment?
No se’ls perd ningú. Per exemple, pel Barça-Betis, el local es va omplir igual.
S’explica que el Barça és més que un club?
I tant i tant… Els colors blaugranes són representatius. A casa meva, el primer senyal que la identifica, és la bandera del Barça i la senyera. És la meva targeta de presentació.
I la gent entén que s’identifiquin uns valors de país amb el club?
Sí. Els meus anys viscuts a Catalunya, ho vaig veure molt clar. Nosaltres també, aquí tenim el mateix sentiment amb la regió de Casamance. Els meus pares són d’allà i lluiten per tenir la seva llibertat. I els colors del Barça representen més que un club. Aquí, quan la gent veu el ‘Catalunya is not Spain‘, em diuen, i això què vol dir? I jo els dic que Catalunya és un país dins un país que té un club, el Barça, que representa uns valors. La gent, així, ho entén. I afegeixo, mireu, com aquí amb Casamance.
Tu ets nascut allà?
Jo he nascut a Gàmbia. La meva mare és d’aquí i el meu pare senegalès, un polític d’allà. Per tant, represento els valors gambians, també els del Senegal, i ara sóc català. La meva dona és catalana i tinc tres nens catalans. Sóc un ciutadà del món, aquesta és la meva nacionalitat correcta.
I m’han dit que no et perds una final del Barça?
I tant, una de les coses de què es beneficia, especialment el president de la penya, és que podem accedir a les entrades, sense fer cua. Nosaltres, com a penya, les sol.licitem, i si en toquen dues, doncs dues. He estat a Saint Denis, a Roma i a Wembley. Quan hi ha finals, tinc cua de gent que vol anar-hi.
El Malang s’acomiada de nosaltres amb un visca el Barça, visca Catalunya i visca Gàmbia.
ÀUDIO DE L’ENTREVISTA Penya Gambia (Malang)
COMENTARIS RECENTS