A Caparan (Senegal), el consell del poble es reuneix una vegada al mes. Els savis, els homes, les dones, els més joves. També l’imam. Debaten sobre la comunitat, al voltant d’un cercle. En situació d’igual a igual. El cercle és present en la presa de decisions i també en la festa. La gent està convocada als espectacles que serveixen per matenir les tradicions de la cultura ‘djola‘. Una d’elles, el ball de les màscares. També disposats en cercle, símbol de convivència i d’igualtat. Independentment dels càrrecs i les funcions socials que la persona desenvolupa a la comunitat, no hi ha ningú superior a l’altre quan forma part d’aquesta rotllana. Que es trenca, quan cal donar entrada a la primera de les màscares, el Kumpo.
La màscara, Kumpo, arriba del bosc i, expliquen, que ningú sap qui s’amaga a sota i qui la fa ballar al ritme dels timbals. En Laity, nascut a Caparan i guia al Senegal, parla de màgia negra. Una tradició arrelada a la població Balls Caparan 1 (Kumpo)
A la màscara, se li fan diferents ofrenes. I entre les dones i els homes s’estableixen desafiaments positius convidant a seguir el ball. Un mocador, com a la nostra cultura, serveix per designar el torn de la persona que li toca seguir els acords de la música. Quan marxa en Kumpo, arriba l’Agoumbala, que juga un rol educatiu per als més joves Balls Caparan 2 (Agoumbala)
COMENTARIS RECENTS