En Santi Vidal ha vist cavalls a casa seva, des de ben petit. El seu pare ja corria a ‘La Clotada’, el primer dels carrers en què van començar les curses de cavalls a la població. La tradició es trasllada de generació en generació a la població de La Sénia, al Montsià. Ara en Santi té una hípica, on els seus pura sang anglesos hi viuen tot l’any.
La vida competitiva d’aquests preuats animals és d’uns 6 anys. Quan s’acaba, són muntats prèvia feina de tranquil.lització i adaptació a la seva nova vida, que ja no passa pels hipòdroms. Durant la Fira de Calella, dedicada aquest any a les Terres de l’Ebre, la Platja Gran s’ha convertit en una pista improvisada en què cavalls i genets han fet gala de la seva plàstica, elegància i destresa. En Santi ens apropa a aquesta raça Santi Vidal (cavalls La Sènia)
Els pura sang anglesos són una raça de cavalls desenvolupada al segle XVIII a Anglaterra, i fruit del creuament d’eugues angleses i sementals àrabs.
Per Sant Bertomeu, a finals d’agost, les curses de cavalls són el principal pol d’atracció de les festes locals. Durant 3 dies, l’hipòdrom del Pla del Roquillo s’omple per veure els cavalls i els genets. Molts de fora, que valoren aquesta cita del calendari. Els premis econòmics són importants. Els vilatans i els foranis aposten pels genets i els cavalls guanyadors.
A més dels cavalls, també s’hi fan curses d’ases. Aquest any, amb representació de 18 colles locals. Els primers anys, els animals es llogaven perquè ja no n’hi havia a les cases de pagès. Ara, s’ha fet tan popular, que a La Sénia se’n crien.
La festa ha estat declarada ja d’Interès comarcal i com recorda l’alcaldessa, Pilar Ballester, es vol anar més enllà per mantenir una tradició centenària Pilar Ballester (la tradicio)
COMENTARIS RECENTS